Nieuws

Laat het kabbelen: deze succesvolle componist gaat af op zijn intuïtie

Hij is de koning van de rustig voortkabbelende muziek, scoort miljoenen streams op Spotify en vloog tot voor kort de hele wereld over voor optredens. Maar in kringen van de klassieke muziek halen ze hun neus op voor de successen van de Italiaanse meester Ludovico Einaudi. Dit is wat hem inspireert.

Het wiegt weer zachtjes in de wind en het parelt rustgevend op de piano, maar zijn nieuwste album Underwater verschilt in één opzicht opvallend met de rest van zijn werk, vindt Ludovico Einaudi (66) zelf. De plaat dient op geen enkele wijze als een drager van een muzikaal idee. ‘Er was geen vooropgezet plan over wat ik aan de luisteraar wilde laten horen, het was geen poging van mij om iets te demonstreren.’ Er was alleen een piano, een componist en zijn intuïtie.

De even bescheiden als succesvolle Italiaanse maker van neoklassiek, moderne mellow kamermuziek waar hele volksstammen op chillen, de man die op Spotify meer volgers heeft dan collega Mozart, zegt dat de muziek als vanzelf tot hem kwam. ‘Zonder dat mijn brein te veel ingreep in wat ontstond.’

Dat wil zeggen, nadat de componist van soundtracks voor films als Nomadland, Intouchables en de opera over vluchtelingen Winter Journey, tijdens de coronarust lange wandelingen door de heuvels van zijn thuisregio Piëmont had gemaakt. Eenmaal thuisgekomen, liet hij dan zijn vingers gedachteloos over de pianotoetsen glijden. Want dat was het dagelijkse ritueel voor de maestro in lockdown: eerst de natuur in, dan achter de piano.

‘De stilte die ik ervoer hielp me dieper in mezelf te duiken. Dat gevoel van natuurlijke harmonie tijdens die wandelingen probeerde ik thuis achter de piano te ervaren. Het leverde een sfeer op die ik wil delen met luisteraars.’

Underwater is het eerste echte soloalbum van Einaudi sinds I Giorni uit 2001. Corona gaf hem de gelegenheid, voor het eerst in lange tijd, om alleen met zijn gedachten te zijn. Zonder continu de aardbol rond te hoeven reizen, zonder gestoord te worden door een hectische wereld.

Bron: Volkskrant.nl
Lees het hele artikel hier